Προσεχώς

Προσεχώς


Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Το Μπόλιγουντ κάνει τρισδιάστατο το... Χόλιγουντ

Νέα ζωή σε θρυλικές κινηματογραφικές ταινίες αναλαμβάνει να δώσει ινδός μεγιστάνας.

O πλουσιότερος μεγιστάνας του Μπόλιγουντ, δηλαδή της ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, ετοιμάζεται να καταπιαστεί με την πολλά υποσχόμενη τεχνική της στερεοσκοπικής επεξεργασίας παλαιών κινηματογραφικών ταινιών οι οποίες θα μετατρέπονται σε τρισδιάστατες, χαρίζοντας νέα ζωή σε θρυλικά φιλμ όπως η «Καζαμπλάνκα».

Ο Ανίλ Αμπάνι, σημαντικός παράγων του ινδικού κινηματογράφου και βασικός χρηματοδότης του Μπόλιγουντ, ετοιμάζει ένα τεράστιο κέντρο επεξεργασίας στη Βομβάη, το οποίο θα ασχολείται αποκλειστικά με τη νέα τεχνολογία. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που θα στοιχίσει 28,7 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του Reliance Μedia-Works, η οποία θα συνεργαστεί με την αμερικανική εταιρεία Ιn-Τgree, που ειδικεύεται στη μετατροπή των δισδιάστατων ταινιών σε τρισδιάστατες.

Στις καινούργιες εγκαταστάσεις θα εργάζονται 1.000 ινδοί τεχνικοί υπό την καθοδήγηση αμερικανών εξπέρ. Η αμερικανική εταιρεία έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής με τρισδιάστατες κόπιες γνωστών ταινιών, όπως οι «2001:

Οδύσσεια του Διαστήματος» και «Ο πόλεμος των άστρων».

Η Ινδία έχει παράδοση στην κινηματογραφική παραγωγή και προσφέρεται για τέτοιου είδους επιχειρήσεις λόγω του χαμηλού κόστους εργασίας. Για να μετατραπεί μια κανονική ταινία σε τρισδιάστατη χρειάζεται να δουλέψουν επί τρεις μήνες 300 άνθρωποι, και τα ινδικά μεροκάματα είναι τα μισά σε σχέση με τα αμερικανικά. Η νέα τεχνολογία έγκειται στον συνδυασμό δύο εικόνων, η μία για το δεξί και η άλλη για το αριστερό μάτι, με ελαφρώς διαφορετική γωνία προοπτικής για τη δεξιά πλευρά. Η Reliance θα χρησιμοποιεί την αυθεντική κόπια για το αριστερό μάτι. Με ψηφιακή επεξεργασία θα κατασκευάζεται μία ελαφρώς παραλλαγμένη κόπια για το δεξί μάτι.

Η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται. Οπως εξηγεί ο Πάτρικ φον Σιχόφσκι , ένας από τους τεχνικούς προϊσταμένους, «δεν πατάς απλώς ένα κουμπί για να κάνει τη δουλειά ο υπολογιστής.Σε κάθε φάση είσαι υποχρεωμένος να παίρνεις αποφάσεις επί ζητημάτων τέχνης,όπως π.χ. τι πρέπει να μπει στο μπροστινό μέρος. Δεν χρειάζεσαι βέβαια 300 Ντα Βίντσι,τέτοιου είδους αποφάσεις μπορούν να τις πάρουν και κανονικοί άνθρωποι».

Το κόστος μετατροπής μιας ταινίας αρχίζει από 2,5 εκατ. ευρώ και μπορεί να φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ. Ο Ανιλ Αμπάνι προσβλέπει με εμπιστοσύνη στο μέλλον του τρισδιάστατου θεάματος. Λέει ότι είναι σίγουρος πως σε λίγο καιρό ο κόσμος θα βλέπει τρισδιάστατες ταινίες στο σπίτι με μηχανήματα τεχνολογίας Βlue Ray, τα οποία υπάρχουν ήδη στο εμπόριο, ενώ ετοιμάζεται και η νέα γενιά τρισδιάστασης τηλεόρασης.

Μετά την επιτυχία της ταινίας «Αvatar», με τις εισπράξεις των 633 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές αίθουσες, το Χόλιγουντ ανασκουμπώνεται για να κάνει τρισδιάστατες ταινίες που θα κυκλοφορήσουν προσεχώς, όπως το «Ιron Μan 2» και ο νέος «Spiderman».
 

To Βημα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου